Ce trebuie să știi despre zilele libere plătite?

Ce este concediul de odihnă și cât durează el?

Concediul de odihnă este un drept garantat prin lege fiecărui salariat și are o durată de minim 20 de zile lucrătoare pe an. Asta înseamnă că poți beneficia chiar de mai multe zile de concediu de odihnă anual, dacă agreezi astfel în scris cu angajatorul tău la semnarea contractului de muncă.

Alte zile libere de care mai beneficiezi

Totuși, zilele tale de odihnă nu se limitează la concediul de odihnă. Pe lângă zilele de repaus săptămânal, trebuie să știi că există și zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, dar care sunt zile plătite.

Iată care sunt acestea:

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
  • 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
  • prima şi a doua zi de Paşti;
  • 1 mai;
  • 1 iunie;
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 decembrie;
  • prima şi a doua zi de Crăciun;
  • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Cultele religioase legale, recunoscute în România, se regăsesc sub formă de listă în Legea 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Verifică dacă aparții uneia dintre ele.

Dacă ești salariat și aparţii de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult. De exemplu, ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele în zile diferite.

Exemplu: În 2022, catolicii au avut de Paște libere zilele de vineri, 15 aprilie, duminică 17 aprilie și luni, 18 aprilie 2022, spre deosebire de ortodocși, care au avut zile libere vineri, 22 aprilie, duminică 24 aprilie și luni 25 aprilie 2022.

Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Concediu de odihnă suplimentar

Pentru unele categorii de salariați, legea prevede că vor primi zile de concediu în plus. Este vorba despre:

  • Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare,
  • Nevăzători,
  • Alte persoane cu handicap,
  • Tinerii în vârstă de până la 18 ani,
  • Salariatele care urmează o procedură de fertilizare «in vitro».

Ei beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.

Asta înseamnă că angajatorul este obligat să le dea acestor categorii de salariați minimum 23 de zile lucrătoare de concediu de odihnă anual. Angajatorii pot oferi chiar mai multe zile de concediu, dar legea îi obligă doar pentru 3 zile de concediu suplimentar.

De ce unii au mai multe drepturi decât alții? Deoarece lucrează în condiții mai vitrege sau fac parte dintr-o categorie dezavantajată, iar legiuitorul a avut grijă să ofere protecție suplimentară în aceste cazuri.

Cum se programează zilele de concediu de odihnă?

Programarea poate fi:

  • colectivă, atunci când angajatorul se consultă cu sindicatul/ reprezentanții salariaților și stabilește cum se vor acorda concediile tuturor salariaților;
  • individuală, atunci când salariatul și angajatorul convin împreună data și durata concediului.

Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.

Exemplu: programările pentru anul 2025 se fac până la finalul lui 2024.

Dacă concediul se acordă fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Exemplu: în contractul tău de muncă se stipulează că ai dreptul la 22 de zile lucrătoare de concediu de odihnă anual. Teoretic, poți să beneficiezi de aceste zile legate sau să le iei fracționat. Angajatorul este obligat să facă programarea astfel încât tu să beneficiezi într-un an calendaristic cel puțin o dată de 10 zile lucrătoare legate – spre exemplu, 5 zile lucrătoare după Crăciun, 2 zile după Paște, 10 zile în vară și 5 zile în toamnă.

Conform legii, salariatul trebuie să depună cererea de concediu de odihnă cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia. Angajatorul nu este obligat să îți acorde concediul când dorești tu, dar nici nu poate să refuze nejustificat și abuziv.

Cu alte cuvinte, poate refuza să îți acorde concediul în perioada de timp pe care ai solicitat-o doar pentru motive obiective: de exemplu volumul de muncă dintr-o anumită perioadă nu permite, pentru că sunt multe comenzi care trebuie onorate – lucrezi pentru o firmă de catering și vrei să îți iei 7 zile lucrătoare libere fix înaintea sărbătorilor de Paști, când sunt multe comenzi.

Dacă, din motive justificate, nu poți efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care aveai dreptul într-un an calendaristic, atunci angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

De exemplu, dacă în anul 2023 ai efectuat doar 10 zile de concediu în loc de 22 de zile, cum aveai prevăzut în contractul de muncă, atunci cele 12 zile rămase vor putea fi efectuate într-o perioadă de 18 luni începând cu anul 2024, adică până în iunie 2025 inclusiv.

Cum interferează concediul de odihnă cu celelalte tipuri de concedii acordate de lege?

Există mai multe tipuri de concedii, printre care enumerăm concediul pentru incapacitate temporară de muncă (sau concediu medical, cum i se mai spune), concediul de maternitate, concediu de risc maternal și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.

Exemplu: Pot exista situații nefericite în care, deși te afli în concediul de odihnă și plănuiești să te relaxezi și distrezi la maximum, cumva te îmbolnăvești destul de grav. De exemplu, poți să contactezi o bacterie și să necesiți spitalizare. Suntem siguri că nu vrei să pierzi binemeritatele zile de odihnă într-un spital, iar cum legiuitorul s-a gândit și el la astfel de situații, a reglementat în interesul tău. Poți să îți iei concediu pentru incapacitate temporară de muncă, care va întrerupe concediul de odihnă. Când se vor termina zilele de concediu medical, te vei putea bucura în continuare de concediu de odihnă sau zilele rămase vor fi reprogramate pentru o altă perioadă.

Aceeași va fi situația și în cazul în care alt tip de concediu dintre cele 4 enumerate mai sus survine în timpul efectuării concediului de odihnă anual: îți vei continua concediul de odihnă după încetarea concediilor care au survenit sau vei reprograma concediul pentru o altă perioadă, cu acordul angajatorului.

Cum se întâmplă în realitate?

  1. De obicei, angajatorii acordă doar minimul de zile de concediu de odihnă, adică 20 de zile lucrătoare. Există totuși situații când acordă mai mult, de exemplu 24 de zile lucrătoare. Teoretic, contractul de muncă trebuie negociat între părți, dar practic, salariații care ocupă funcții de execuție nu negociază nimic și doar semnează contractul de muncă pus la dispoziție de angajator. Dacă totuși ești un salariat care candidează pentru o funcție de conducere, șansele să îți impui propriile condiții cresc.
  2. Există companii care aplică o politică de recompensare a salariaților vechi. Cu cât acumulezi mai multă vechime în muncă la acea companie, cu atât primești mai multe beneficii, de exemplu mai multe zile de concediu de odihnă.
  3. Unii angajatori refuză abuziv să acorde concediul de odihnă atunci când îl solicită salariatul sau nu acordă toate zilele de concediu de odihnă. De aceea trebuie să-ți cunoști bine drepturile și să nu accepți astfel de practici.
  4. Uneori programările pentru concedii nu se pot face până la sfârșitul anului, așa cum prevede legea, dar asta nu înseamnă că zilele de concediu sunt pierdute, ele se pot efectua în continuare în baza altei programări.

Ce trebuie să reții de aici?

  • Ai dreptul anual la minimum 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă;
  • Zilele de concediu de odihnă sunt plătite;
  • Nu poți renunța la zilele de concediu de odihnă;
  • Nu poți ceda unui coleg zilele tale de concediu;
  • Sărbătorile legale în care nu se lucrează nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual;
  • Nu poți primi bani în locul efectuării în natură a zilelor de concediu de odihnă, decât în situația în care îți încetează contractul individual de muncă (de exemplu, îți dai demisia și mai aveai de efectuat 9 zile de concediu de odihnă; pentru aceste zile vei fi remunerat la încetarea contractului);
  • Angajatorul este obligat să îți permită să ai o dată pe an cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu legate.

Dacă ai bătăi de cap cu angajatorul, scrie-ne și hai să vedem cum te putem ajuta!