Dacă ești salariat, poate te-ai gândit la un moment dat să-ți schimbi locul de muncă și te-ai întrebat care este cea mai rapidă metodă de a ieși dintr-un raport de muncă pe care nu ți-l mai dorești. Venim în sprijinul tău cu un set de informații esențiale, care te vor ajuta cu siguranță să-ți cunoști drepturile și să iei cele mai bune decizii pentru tine.
Cum poate salariatul să pună capăt unui contract de muncă? | Cum poate angajatorul să pună capăt unui contract de muncă? |
---|---|
1. Demisie | 1. Concediere
– pentru motive care țin de persoana salariatului: a. pentru motive disciplinare; b. dacă salariatul este arestat preventiv sau la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile; c. pentru inaptitudine fizică/psihică; d. pentru necorespundere profesională; – pentru motive care nu țin de persoana salariatului: desființarea locului de muncă |
2. Încetare prin acord | 2. Încetare prin acord |
În acest articol ne vom ocupa de modalitățile în care salariatul poate să înceteze contractul de muncă.
Încetarea prin acord
Codul muncii nu este deloc ofertant în detalii privind această modalitate de încetare a contractului de muncă, ci prevede doar că raportul de muncă poate înceta, dacă părțile, salariat și angajator, se înțeleg astfel.
Practic, încetarea prin acord poate veni la inițiativa oricăreia dintre părți și poate îmbrăca forma unui singur act, semnat de salariat și de angajator deopotrivă sau forma a două acte separate, unul care emană de la salariat și altul care emană de la angajator.
Exemplu – stabilești o întâlnire cu șeful tău și îi prezinți situația ta – anume că îți dorești să încetezi raportul de muncă și că ai opta pentru o încetare prin acord.
Poți să redactezi tu un act, chiar scris de mână, prin care îți arăți disponibilitatea de a înceta raportul de muncă. În replică, angajatorul poate emite un alt act, numit decizie, prin care este de acord cu propunerea ta și dispune încetarea contractului în termenii descriși de tine, de exemplu încetarea cu o anumită dată, cu oferirea unei compensații etc.
În funcție de organigrama companiei, dacă vorbim de o companie cu mulți salariați, este posibil ca șeful tău direct să nu îți poată oferi un răspuns pe loc, ci să fie nevoit să discute cu superiorii de la următorul nivel ierarhic, care pot decide în astfel de situații.
Demisia
Demisia este mecanismul prin care salariatul încetează un contract de muncă prin simpla lui voință, fără să fie nevoie de acordul angajatorului.
Demisia se concretizează printr-o notificare scrisă, care se transmite angajatorului și pe care acesta este obligat să o primească și să o înregistreze.
Ca regulă, demisia nu trebuie motivată și îl obligă pe salariat să continue munca pe perioada preavizului. Durata preavizului este prevăzută în contractul de muncă și, conform legii, este de:
- cel mult 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie;
- cel mult 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere;
Dacă ai o funcție de conducere, de exemplu ești director de departament, și în contractul tău de muncă scrie că trebuie să respecți un termen de preaviz de 50 de zile lucrătoare, atunci trebuie să știi că termenul este prea mare și că de fapt, legal, ești obligat să stai în preaviz doar 45 de zile lucrătoare.
Termenul de preaviz este un drept al angajatorului, la care doar el poate renunța. Asta înseamnă că nu poți să îți dai demisia și să pleci pur și simplu supărat de la locul de muncă. Trebuie să continui să lucrezi pe durata preavizului, în caz contrar, lipsa nejustificată de la locul de muncă poate atrage sancțiunea concedierii pentru abateri disciplinare.
Exemplu – nu mai ești mulțumit de salariul pe care îl ai și vrei să pornești în căutarea unei oferte mai bune. Îți dai demisia și nu te mai prezinți la locul de muncă în termenul de preaviz. Cu siguranță trebuie să te aștepți că angajatorul te va concedia pentru absențe nejustificate de la locul de muncă. Acest fapt îți poate afecta șansele de a găsi un loc de muncă mai bun, deoarece sancțiunea concedierii pe motive disciplinare va apărea în dosarul tău profesional și te vei trezi cu întrebări incomode la interviurile de angajare sau, mai rău, nu vei mai fi chemat la niciun interviu.
Când trebuie motivată demisia și cum poți scăpa de termenul de preaviz?
Dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul de muncă, atunci poți demisiona fără preaviz. Aceasta vine ca o sancțiune pentru angajatorul de rea-credință, care nu își respectă obligațiile (de exemplu, nu îți acordă zile libere/bonusuri salariale pentru munca suplimentară prestată, întârzie frecvent în plata salariului, nu îți plătește contribuțiile sociale și de sănătate etc).
Sfat! Asigură-te că prezinți în notificarea scrisă motivele pentru care demisionezi fără preaviz și că dispui și de dovezile necesare în caz că te trezești sancționat pe nedrept pentru încălcarea termenului de preaviz.
Cum se întâmplă în realitate?
- Încetarea prin acord este folosită des în practică atunci când un angajator dorește să înceteze relația de muncă cu un salariat, dar nu are motive să îl concedieze legal. Astfel, angajatorul îi propune salariatului să încheie raportul de muncă amiabil și de cele mai multe ori îi oferă o sumă de bani drept compensație care să îl determine pe salariat să semneze încetarea prin acord.
- Uneori lucrurile nu sunt ceea ce par. Demisia poate fi folosită și ca formă de mascare a unei concedieri nelegale. De exemplu, angajatorul te amenință că lucruri rele ți se vor întâmpla dacă nu îți dai demisia. De teamă, semnezi demisia, iar astfel consimțământul tău este viciat prin violență. Poți să te adresezi instanței, dar șansele de reușită sunt mici. Asta deoarece este greu de demonstrat că ți-a fost viciat consimțământul, în condițiile în care amenințările vin pe neașteptate și nu poți să le înregistrezi audio, iar colegii de muncă nu vor să depună mărturie în instanță de teamă că vor fi la rândul lor concediați sau supuși presiunii la locul de muncă.
Ce trebuie să reții de aici?
- Demisia trebuie să îmbrace mereu forma scrisă, o demisie verbală nu este valabilă.
- Trebuie să te asiguri că notificarea ta de demisie a primit număr și dată de înregistrare și să păstrezi aceste date.
- Dacă motivul pentru care demisionezi nu este faptul că angajatorul nu și-a îndeplinit obligațiile față de tine, ci ai tu alte motive, de exemplu te muți din oraș sau ai prins o ofertă mai bună în altă parte, atunci trebuie să respecți termenul de preaviz sau să optezi pentru o încetare prin acord.
- Doar angajatorul poate renunța total sau parțial la termenul de preaviz. Dacă optează pentru asta, atunci trebuie să emită și să-ți comunice o decizie scrisă.
- Termenul de preaviz este diferit pentru funcțiile de conducere față de cele de execuție. Fișa postului ar trebui să prevadă tipul de funcție pe care îl deții.